Pécstől mintegy 17 kilométerre fekszik, a Mecsek hegyhát közepén. Orfű egy kis ékszerdoboznak is mondható gyönyörű település, mely egyből elragadja az ide látogatókat. Itt mindenki megtalálja a magának legkellemesebb időtöltést, legyen szó fiatalról, idősebbről, családokról vagy baráti társaságokról.

A legfőbb vonzereje a településnek a hatvanas, illetve hetvenes évek során megépített három mesterséges tó, név szerint az Orfűi-, a Pécsi, illetve a Herman-Ottó-tó. Az első kettő turisztikai jellegű, míg a Herman Ottó-tó inkább tájvédelmi jellegű: fürdeni nem, csak horgászni lehet benne.

A település nevezetessége még az Orfűi-tó mögött és a Forrás Panzió közvetlen közelében található ( pár perc sétára) a Malom múzeum és a Vízfő-forrás, ahol tanösvény is található. Tökéletes egy kellemes sétára az egész család számára.

Az idelátogató üdülővendégek szórakozását, kikapcsolódását és pihenését szabad vízi és kiépített strandok, sportpályák, lovardák, illetve a tavakon horgászati, kajakozási, vitorlázási és csónakázási lehetőség szolgálja.

2008 óta Orfű az otthont az egyik leghíresebb magyar zenei fesztiválnak is, a Fishing On Orfű fesztiválnak is.

Sokak által kedvelt hely a Tájház, amely kivételes néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik, valamint a Kemencés Udvar.

Az Orfűi Lovasnapok, díjugrató versenyek, öttusa és a régi időket idéző vadászlovaglások emelik ki Orfűt Baranyában a lovassportok központjává, továbbá lehetőség nyílik a Mecsek egyedülálló barlangrendszerében való kalandtúrázásra. Orfűn két fokozottan védett barlang található, a Mészégető-források barlangja és az Orfűi Vízfő-barlang. Orfűhöz közel, mintegy 6 km-re található Abaliget ad otthont a meseszép Cseppkő-barlagnak.

Otthon érezhetik magukat a vadászat és a kirándulás szerelmesei is. Kitűnő túra útvonalakkal rendelkezik a Mecsek ezen része is.